Randy Laybourne Y9awchpvlro Unsplash

Condens op je ramen kan knap vervelend zijn. De oorzaak is in de meeste gevallen een te groot  temperatuurverschil tussen binnen en buiten (in de winter bijvoorbeeld). Het komt zowel voor in nieuwe als oudere woningen. Houdt het probleem aan, dan kunnen vochtproblemen ontstaan. Schimmelvorming, behang of stucwerk dat loslaat, ongedierte dat zijn weg vindt naar de kamers: allemaal onaangename bijwerkingen van condensatie. Maar wat is condensatie precies? En wat kan je eraan doen?

 

Oorzaken

Condensatie op ramen en deuren in pvc treedt op wanneer er te veel vocht in de kamer is. Bijvoorbeeld in de slaapkamer, omdat we 's nachts een grote hoeveelheid vocht verliezen. En wanneer vocht in een warme ruimte geen uitweg vindt, gaat het op zoek naar de koudste plaats, om daar neer te dalen in de vorm van druppels.

Kwalitatieve pvc-ramen zorgen voor een luchtdicht geheel. Op die manier kan minder warmte  ontsnappen, maar dit betekent ook dat er minder vocht weg kan. Hierdoor kan condensatie op de ramen optreden.

Gaan de isolerende eigenschappen van pvc sowieso gepaard met condensatie op ramen? Helemaal niet. Leer jezelf een paar slimme gewoonten aan, en het probleem zal sterk verminderen.

Ventileer

Ventileren is de boodschap. In de meeste gevallen duidt condens op ramen immers op te weinig verluchting van de ruimte. Door je woning te ventileren, wordt het vocht in je woning afgevoerd en houd je de luchtvochtigheid in je woning op een gezond niveau

  • Verlucht de badkamer wanneer je uit bad of de douche komt.
  • Slaap met je raam open (wanneer het niet te koud is).
  • Slaap je liever met je raam dicht? Zet dan het raam 's morgens een tijdje open. 
  • Zet wekelijks al je ramen en deuren open om je huis te verluchten.
  • Voorzie ventilatieroosters of een ventilatiesysteem in je woning.

Met goede ventilatie voorkom je niet alleen condens op je ramen, maar houd je ook de lucht in je woning gezond. Er is een constante toevoer van schone lucht en vervuilde lucht wordt afgevoerd. 

Lek tussen de beglazing

Komt er vocht tussen de glaspartijen en veroorzaakt dit condens? Door een lek tussen de beglazing, verliezen je ramen direct hun isolerende werking. Onze ervaring leert dat een lek in dubbel glas kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een productiefout, onjuiste plaatsing van het glas of simpelweg door ouderdom. Een lek in je dubbele beglazing valt niet te repareren en betekent dat je genoodzaakt bent het glas in je ramen te vervangen.

Condens aan de buitenkant

Zitten de druppels aan de buitenkant van je ramen? Prima, dat duidt op een perfecte isolatie. De ruit is warm aan de binnenkant, maar blijft koud aan de buitenkant (vooral tijdens koude nachten). Hierdoor beslaat de vochtige lucht van buiten op de buitenste glasplaat. Condens op de buitenkant van het raam is niet te voorkomen, is onschadelijk en verdwijnt vanzelf weer.

De isolerende werking van pvc is slechts één voordeel van dit stevige materiaal. Alle stijlen zijn immers mogelijk. Wij bewerken de kwaliteitsvolle profielen tot ze perfect passen bij jouw woning.

Meer weten over pvc-ramen?

Kom eens langs in de showroom of contacteer ons. We helpen je graag verder.

Contacteer ons