Condens Op Oud Raam

Je kent het ongetwijfeld: je wordt wakker met een stralende ochtendzon, maar je zicht op de buitenwereld wordt belemmerd door beslagen ramen. Maar wat is nu de oorzaak van dit fenomeen? En is er iets aan te doen? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van beslagen ramen én bespreken we enkele tips om dit te voorkomen  

De boosdoener: condensatie

De primaire oorzaak van beslagen ramen is condensatie. Dit is het proces waarbij waterdamp in de lucht condenseert tot vloeibaar water. Dit gebeurt wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak. In de ochtend, wanneer de temperatuur buiten nog laag is, kan de warme lucht in je huis dan ook condenseren op de koude ramen.

Vocht in huis

De hoeveelheid vocht in je huis is een belangrijke factor bij condensatie. Hoe meer vocht er in de lucht zit, hoe sneller condensatie zal optreden. Koken, douchen, en zelfs gewoon ademen produceren vocht in huis. In het voorjaar, wanneer de temperaturen buiten stijgen, maar de luchtvochtigheid nog hoog is, is de kans op condensatie extra groot.

Tips om beslagen ramen te voorkomen

Ventileren: De beste manier om condensatie te voorkomen is door voldoende te ventileren. Dit zorgt ervoor dat de vochtige lucht in je huis wordt afgevoerd en vervangen door droge lucht. Open ramen en deuren wanneer mogelijk, of gebruik een mechanisch ventilatiesysteem.

Luchtvochtigheid controleren: Investeer in een luchtontvochtiger. Dit apparaat helpt om de luchtvochtigheid in je huis te verlagen, waardoor de kans op condensatie verkleint.

Ramen isoleren: Goed geïsoleerde ramen zijn minder vatbaar voor condensatie. HR++ glas is een goede optie, aangezien dit type glas minder warmte geleidt dan traditioneel enkel glas.

Verwarm je woning Door je woning te verwarmen, verhoog je de temperatuur van de binnenmuren en ramen. Hierdoor is er minder kans op condensatie.

Ramen schoonmaken: Condensatie kan kalk en vuil achterlaten op je ramen. Maak je ramen regelmatig schoon met een vochtige doek om dit te voorkomen.

Beslagen ramen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook leiden tot schimmelvorming! Door de bovenstaande tips te volgen, kun je condensatie voorkomen en je ramen helder en schoon houden.

Extra tips

  • Plaats een ventilator in de badkamer tijdens het douchen of koken.
  • Laat de badkamerdeur na het douchen open om de vochtige lucht te laten ontsnappen.
  • Hang je wasgoed buiten te drogen in plaats van binnen.
  • Controleer je dak en goten op lekkages.

Ben je op zoek naar nieuwe ramen die beter geïsoleerd zijn?

Neem contact met ons op. We adviseren je graag over de beste keuze voor jouw woning.

Contacteer ons!