Inbraakbeveiliging

Door je rolluiken regelmatig te onderhouden, blijven ze er niet alleen schoon uitzien, je beschermt ze ook tegen schade en eventuele defecten.  We geven je graag enkele onderhoudstips, want zowel elektrische als manuele rolluiken hebben nood aan een jaarlijks onderhoud.

Voordelen van propere rolluiken 

Rolluiken schoonmaken is niet de meest leuke klus, maar het heeft wel heel veel voordelen. We sommen ze even op:
Langere levensduur: met propere rolluiken heeft het vuil minder kans om zich vast te zetten in het rolluikmechanisme. Schimmel kan niet beginnen groeien door natte rolluiken. 
Optimale werking: door een goed en frequent onderhoud blokkeren je rolluiken niet en kan je ze vlot neerlaten en terug optrekken. 
Propere uitstraling: je rolluiken reinigen geeft een verzorgde indruk. Door ze regelmatig te poetsen voorkom je dat vuil, stof en mos je rolluiken blijvend beschadigen. 
Vermijd kosten voor herstelling of vervanging van je rolluiken: een slecht onderhoud zorgt op onvermijdelijk voor extra kosten. 

Je kent nu de voordelen van propere rolluiken. Maar hoe pak je het onderhoud nu zelf aan? 
We geven enkele tips. 

Voorbereiding

Heb je elektrische rolluiken? Koppel ze eerste los van het stroomnet. Zo kan je veilig poetsen. Voor rolluiken op de eerste verdieping gebruik je best een ladder. Zet deze op een stevige, effen ondergrond met een hoek van 75 graden tegen een vlakke muur. 

Buitenkant rolluiken schoonmaken

Beginnen doe je best met het makkelijkste: de buitenkant. Laat je rolluik naar beneden zakken tot de lamellen goed tegen elkaar zitten. Maak ze schoon met een spons, lauw water en neutrale zeep. Gebruik geen agressieve poetsproducten zoals chloor of javel. Deze zorgen voor vlekken en oneffenheden. Zitten er toch hardnekkige vuilresten op? Veeg ze weg met een zachte borstel. Heb je de volledige rolluik gepoetst? Droog deze af met een zachte, droog doek. 

Binnenkant rolluiken

De binnenkant reinigen doe je het makkelijkste binnen in je huis. Open de raam en kuis op dezelfde manier de binnenkant als de buitenkant. Kan je zo niet aan de binnenkant? Dan demonteer je best je rolluik. Zorg ervoor dat je rolluik volledig opgerold is, schroef vervolgens de kap van de rolluikkast af. Laat de lamellen langzaam zakken en maak ze proper met lauw water en een spons. Laat de lamellen eerst drogen voor je deze weer oprolt. 
Nu de rolluikkast er af is, maak hier gebruik van en poets deze ook mee. 

Bewegende delen schoonmaken

De rubbers van de rolluiken maak je best schoon met een spons, een sopje en lauw water. Smeer de rubbers nadien in met een siliconenspray zodat ze in perfecte staat blijven. Een vet smeermiddel is af te raden omdat dit net vuil aantrekt. 

Lamellen en kap waxen

Deze klus doe je best 1 keer per jaar en hoeft zeker niet bij elke poetsbeurt. Wrijf de lamellen en kap van de rolluikkast aan de binnenkant en buitenkant in met een wax. Doe dit voor je de rolluik terug oprolt na het het schoonmaken. Je hebt nu een stralende rolluik die voorzien is van een extra beschermlaag. 

Contacteer ons voor meer informatie

Je weet hoe je rolluiken moet schoonmaken, maar je hebt eigenlijk nieuwe rolluiken nodig. Contacteer ons en wij helpen je verder!

Contacteer ons