Raam

Het is deze zomer opnieuw puffen en zweten geblazen met regelmatig temperaturen boven de 30 graden. De festivalganger vindt dat leuk, maar als je het binnenshuis maar niet afgekoeld krijgt, is het een pak minder leuk. Koelere nachtlucht binnenhalen door 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan, bijvoorbeeld. Of beter nog: via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van je ramen.

 

Als Renson Ambassador zoeken wij aan de hand van je EPB-verslag naar de meest efficiënte en prijsvriendelijke ventilatie. Bij Renson, producent van ventilatie en zonwering, merken ze dat er nog een aantal misverstanden bestaan over raamroosters . Tijd om enkele zaken recht te zetten.

Raamroosters geven tocht

Niet waar. Als het buiten koud is en het hard waait, kunnen ventilatieroosters tocht geven. Sinds enkele jaren zijn de roosters echter voorzien van een zelfregelende klep die ervoor zorgt dat zelfs bij hardere wind toch steeds hetzelfde volume verse lucht binnenkomt. Als je toch hinder ondervindt, dan kan je de roosters zelfs tijdelijk sluiten.

Ze laten lawaai door

Niet waar. “Mensen vergelijken raamroosters nog te vaak met een openstaand raam, maar die vergelijking gaat niet op”, aldus Yves Lambert van Renson. Ze laten in beperkte mate lawaai door, maar hier zijn oplossingen voor. Je hebt akoestisch dempende raamroosters. Daar zit een geluidsdemper of isolatie in die het geluid dat binnenkomt dempt. Deze raamroosters zijn geschikt voor langs een drukke weg of een spoorweg.

Water en insecten kunnen binnendringen

Niet waar. Dankzij het ingewerkte vliegenraam houd je insecten netjes buiten. Goede raamroosters zijn bovendien zodanig ontworpen dat er in normale omstandigheden geen water binnen kan. Ze voldoen aan strenge wettelijke eisen qua waterdichtheid. Een openstaand raam of een kipraam kan die garantie niet bieden.

Juiste plaatsing is belangrijk

Waar. “Wij merken dat er regelmatig nog fouten gemaakt worden bij het plaatsen van raamroosters”, vertelt Gert Broekx van Dubolimburg, het Limburgse adviescentrum voor duurzaam bouwen. 

Broekx: “Voorzie enkel raamroosters in droge ruimtes waar lucht aangevoerd moet worden en dus nooit in natte ruimtes zoals je keuken, badkamer of toilet. Hier moet de vuile lucht net afgevoerd worden. Om tochthinder te vermijden, mag je trouwens nooit raamroosters tegenover elkaar plaatsen in dezelfde ruimte.”

Met onze ervaring kunnen we je vertellen waar je best raamroosters plaatst, en waar ze net niet nodig zijn. Je kan rekenen op correct advies en een technisch perfecte plaatsing.

Samenwerken?

Contacteer ons