Condens

De bladeren vallen, de temperatuur daalt en de verwarming wordt weer aangezet. Dat betekent 1 ding: de herfst is in het land. En je hebt het misschien al gemerkt: je ramen dampen weer aan. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen? 

Warmer binnen, kouder buiten 

Vanaf de herfst is het buiten vaak kouder dan binnen. Dat is ook meteen de grootste oorzaak van condens op de ramen. Het komt dan ook voor in zowel oude als nieuwe woningen. 

Condensatie treedt op wanneer er te veel vocht in de ruimte is. Bijvoorbeeld na het nemen van een douche of in de slaapkamer omdat we ‘s nachts veel vocht verliezen. Wanneer het vocht niet weg kan, zoekt het de koudste plaats. Dit zijn vaak de ramen. Het gevolg? Druppeltjes op je ruiten. 

Verlucht en ventileer alle ruimtes

De ruimte verluchten is de snelste en gemakkelijkste oplossing om de condens te verwijderen. Met de koudere temperaturen is het niet zo aangenaam om de ramen te openen. Toch zet je ze best elke dag 10 minuten open. 

Hoe ventileren? 

  • Verlucht je slaapkamer na een nacht slapen of slaap met de raam open
  • Verlucht je badkamer na een bad of douche
  • Zet minstens elke week je ramen en deuren een paar minuten open 
  • Installeer ventilatieroosters of een ventilatiesysteem in je woning 

Isoleer je huis 

Door je huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte beter binnen blijft in je woning. Ook onze kwalitatieve PVC-ramen zorgen voor een luchtdicht geheel. De warmte kan zo minder ontsnappen. Maar dat betekent natuurlijk ook dat het vocht minder goed weg kan. Zo krijg je condens op je ramen. Gelukkig vermindert het probleem door onze tips toe te passen. 

Verwarm je woning 

Hoe groter het verschil tussen de warme dampen en de omgevingstemperatuur, hoe meer kans er is op condensatie. Wat kan je doen? Verwarm je woning voldoende. Op deze manier verklein je de kans op condensatie.