Welke Energiepremies Zijn Er

In België zijn er verschillende energiepremies beschikbaar. Dit om mensen te beschermen van de hoge energieprijzen, maar ook voor huiseigenaren en huurders die investeren in energiebesparende maatregelen bij te staan. Deze premies kunnen helpen om de kosten van de investering te verminderen en kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de energiefactuur op de lange termijn. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste energiepremies in België bespreken en hoe je ze kunt aanvragen.

Premies voor dakisolatie

Dakisolatie is een belangrijke maatregel om warmteverlies in huis te voorkomen. De Vlaamse overheid biedt een premie van € 4 per vierkante meter voor dakisolatie, met een maximumbedrag van € 1.200. In Brussel is er een premie van € 20 per vierkante meter, met een maximumbedrag van € 1.500. In Wallonië kunt u een premie van € 6 per vierkante meter krijgen, met een maximumbedrag van € 1.800.

Premies voor muurisolatie

Muurisolatie kan helpen om het energieverbruik te verminderen en de woning comfortabeler te maken. In Vlaanderen is er een premie van € 15 per vierkante meter voor muurisolatie, met een maximumbedrag van € 1.500. In Brussel is er een premie van € 30 per vierkante meter, met een maximumbedrag van € 1.500. In Wallonië kunt u een premie van € 15 per vierkante meter krijgen, met een maximumbedrag van € 1.800.

Premies voor hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing kan helpen om de gewenste temperatuur te behouden. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer zal de hitte langer tegengehouden worden. Ook geluidsoverlast kan verminderd worden met hoogrendementsbeglazing. Als je ramen meer dan 10 jaar oud zijn, wordt er aangeraden om ze te vervangen. Vergeet ook zeker alle andere openingen naar buiten toe: deuren en garagepoorten. 

In Vlaanderen kunt u een premie krijgen van € 16 per vierkante meter, met een maximumbedrag van € 1.680. In Brussel is er een premie van € 10 per vierkante meter, met een maximumbedrag van € 1.200. In Wallonië kunt u een premie van € 10 per vierkante meter krijgen, met een maximumbedrag van € 1.500.

Premies voor zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen helpen om de energierekening te verlagen en om duurzame energie te produceren. In Vlaanderen is er een premie van € 300 per kilowattpiek, met een maximumbedrag van € 1.500. In Brussel is er een premie van € 1.000 per installatie. In Wallonië kunt u een premie van € 1.250 per kilowattpiek krijgen, met een maximumbedrag van € 3.750.

Andere premies

Er zijn ook andere energiepremies beschikbaar, zoals premies voor warmtepompen, ventilatiesystemen, enz. Ook deze premies variëren afhankelijk van de regio waarin je woont. Het is belangrijk om te controleren welke premies beschikbaar zijn in jouw regio en om te weten welke voorwaarden er gelden.

Er geldt momenteel ook een federale verwarmingspremie van € 100 per elektriciteitsaansluiting. Deze wordt automatisch verrekend op je energiefactuur of op je bankrekening gestort. 

Premies aanvragen 

De meeste energiepremies in België kunnen worden aangevraagd via de website van jouw gewest. Hieronder vind je enkele links naar de relevante websites:

Vlaanderen: https://www.energiesparen.be/subsidies
Brussel: https://energiepremies.brussels/nl
Wallonië: https://energie.wallonie.be/nl/
Op deze websites vind je gedetailleerde informatie over de verschillende premies en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Sommige premies vereisen bijvoorbeeld dat je een geregistreerde aannemer inschakelt, terwijl andere premies openstaan voor doe-het-zelfprojecten.

Het is belangrijk om te weten dat je meestal de premie moet aanvragen voordat je de investering doet. Dit betekent dat je de aanvraag moet indienen voordat je bijvoorbeeld het dak laat isoleren of de zonnepanelen laat installeren. In sommige gevallen moet je ook bewijsstukken meesturen, zoals facturen of een attest van de aannemer.

Tot slot is het de moeite waard om te vermelden dat sommige gemeenten en steden ook eigen energiepremies aanbieden. Raadpleeg dus zeker de website van jouw gemeente om te zien welke premies beschikbaar zijn. Je kan deze ook vinden op www.premiezoeker.be.