Zendow Neo Standard Wb

Een knap vervelend euvel dat vaak voorkomt in zowel nieuwe als oudere woningen is condensatie. Houdt het probleem aan, dan kunnen vochtproblemen ontstaan. Schimmelvorming, behang of stucwerk dat loslaat, ongedierte dat zijn weg vindt naar de kamers: allemaal onaangename bijwerkingen van condensatie. Maar wat is condensatie precies? En wat kan je eraan doen?

 

Oorzaken

Condensatie op ramen en deuren in PVC treedt op wanneer er teveel vocht in de kamer is. De wetten van de fysica zijn onverbiddelijk: vocht dat in een warme ruimte geen uitweg vindt, gaat op zoek naar de koudste plaats, om daar neer te dalen in de vorm van druppels. 

Kwalitatieve PVC ramen zorgen voor een luchtdicht geheel. Op die manier kan minder warmte  ontsnappen, maar dit betekent ook dat er minder vocht weg kan. Hierdoor kan condensatie op de ramen optreden.

Gaan de isolerende eigenschappen van PVC sowieso gepaard met condensatie op ramen? Helemaal niet. Leer jezelf een paar slimme gewoonten aan, en het probleem zal sterk verminderen.

Ventileer

Ventileren is de boodschap. In de meeste gevallen duidt condens op ramen immers op te weinig ventilatie. Door ventilatie wordt het vocht in uw woning afgevoerd en houdt u de luchtvochtigheid in uw woning op een gezond niveau. 

Goede ventilatie moet 24 uur per dag plaatsvinden. Een maal per week dertig minuten luchten is dus ruim onvoldoende. Je ventileert beter door kleine ramen die constant open te laten staan, of door ventilatieroosters of een mechanische afzuiging te voorzien. 

Met goede ventilatie voorkomt u niet alleen condens op uw ramen, maar houdt u ook de lucht in uw woning gezond. Er is een constante toevoer van schone lucht en vervuilde lucht wordt afgevoerd. 

Tussen de ruiten

Komt er vocht tussen de glaspartijen en beslaan de ramen hierdoor? Door zo’n lek tussen de beglazing verliest die direct haar isolerende werking. Onze ervaring leert dat een lek in dubbel glas kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een productiefout, onjuiste plaatsing van het glas of simpelweg door ouderdom. Een lek in uw dubbele beglazing valt niet te repareren en dit betekent dat u genoodzaakt bent het glas in uw ramen te vervangen.

Aan de buitenzijde

Zitten de druppels aan de buitenzijde? Prima, dat duidt op een perfecte isolatie. De ruit is warm aan de binnenkant, maar blijft koud aan de buitenkant, waardoor de vochtige lucht van buiten beslaat op de buitenste glasplaat. Condens op de buitenkant van het raam is niet te voorkomen, is onschadelijk en verdwijnt vanzelf weer.

De isolerende werking van PVC is slechts één voordeel van dit stevige materiaal. Alle stijlen zijn immers mogelijk. Wij bewerken de kwaliteitsvolle profielen van onze vaste leverancier Deceuninck tot ze perfect passen bij jouw woning.

Meer weten? Neem contact op.