Raemdonck Blog Juli

In de zomer wordt het buiten vaak uitzonderlijk warm. Hierdoor wordt de temperatuur in huis automatisch ook een stukje hoger. Wil je het huis toch koel houden terwijl het buiten warm is? Lees dan zeker onze 5 tips om ervoor te zorgen dat jij binnenshuis kan genieten van een aangename temperatuur. 

Tip 1: Kies voor buitenzonwering
Dit is de meest effectieve vorm van zonwering. Dit kan onder de vorm van screens en rolluiken. Zo hou je de zonnestralen tegen en kunnen ze het glasoppervlak van de ramen niet raken. Bij nieuwbouw of bij het vervangen van ramen tijdens een renovatie, kunnen screens en rolluiken ingebouwd worden. Indien dit niet het geval is, kan je kiezen om voorzetscreens of voorzetrolluiken te plaatsen. Deze kunnen autonoom werken door gebruik te maken van een motor, zender en zonnepaneel. Dit is een eenvoudige plaatsing omdat er hiervoor geen bekabeling, kap en boorwerk nodig is. 

Tip 2: Zorg voor zonwering aan alle zonkanten
Het is belangrijk om zonwering aan alle kanten van de woning te voorzien. De zuidkant van het huis kan je controleren met een ruime dakoversteek. Voor het oosten en het westen daarentegen, daar staat de zon vaak laag. Hierdoor zijn verticale screens of lamellen de ideale oplossing. De westkant krijgt tegen de avond rechtstreeks horizontaal zonlicht binnen. Zorg er daarom voor dat alle ramen voorzien zijn van zonwering. 

Tip 3: Plaats zonwerende beglazing
Heb je niet de mogelijkheid om jouw ramen te voorzien van zonwering? dan is zonwerende beglazing een goede oplossing. Het is namelijk enorm budgetvriendelijk en helpt om de zon buiten te houden. 

Tip 4: Verduister je woning
Houd zo veel mogelijk de ramen en deuren gesloten om te vermijden dat er warmte binnenkomt. Probeer je woning te verduisteren door zonwering te gebruiken en gordijnen te sluiten. Wordt het dan alsnog te warm binnen? Probeer dan nachtventilatie. Zet ramen 's nachs open en laat het goed doorwaaien. Hierdoor kan je de aanvangstemperatuur gemakkelijk enkele graden lager brengen. 

Tip 5: Schakel verdoken warmtebronnen uit
Verschillende apparraten zoals een televisie, wachmachine en computer produceren warmte. Dit doen ze ook als ze stand-by staan. Probeer daarom zoveel mogelijk elektronische bronnen uit te schakelen. Hierdoor zet je verdoken warmtebronnen uit en bespaar je ook nog eens energie!